Pages

17.3.14

Το Νησί της Ροδιάς στο... www.elniplex.com



Σε ξαφνιάζει ευχάριστα το καινούριο βιβλίου του αγαπημένου συγγραφέα Μάνου Κοντολέων! Ξεκινάς την ανάγνωση συναντώντας τον μικρό Μάνο, μαθητή του Δημοτικού Σχολείου, ο οποίος προετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Με ανάμικτα συναισθήματα έχει υποδεχτεί τη νεογέννητη αδερφούλα του στο σπίτι. Είναι ξέρετε αυτή η χαρμολύπη που γεμίζει την ψυχή. Ένα μικρό πλασματάκι που σε κάνει να θέλεις να το φροντίσεις μπαίνει στη ζωή σου, αλλά με τον ερχομό του στρέφει την προσοχή και τη φροντίδα των γονιών πάνω του.
Ό Μάνος λοιπόν εξαιτίας της μικρής νεοφερμένης στην οικογένεια, θα περάσει τις διακοπές μόνος με τον παππού και τη γιαγιά στο Νησί. Κι ενώ οι διακοπές ξεκινούν και έχουν όλα αυτά που περιμένει κανείς ήλιο, παιχνίδι, ξεγνοιασιά, στο Νησί ο Μάνος θα ζήσει μια εμπειρία μοναδική. Αν αναρωτιέστε ποιο Νησί, δεν θα πάρετε απάντηση. Το νησί που περιγράφει ο συγγραφέας δεν υπάρχει στα αλήθεια. Το δημιούργησε θέλοντας να μιλήσει με τον δικό του τρόπο για τα Παιδικά Χωριά SOS. Στην ερώτησή μας γιατί επέλεξε ένα «Νησί» για αυτό το σκοπό, o Μάνος Κοντολέων απάντησε στο ELNIPLEX:
«Στη θέση ενός χωριού SOS έφτιαξα ένα χωρίο σε Νησί, γιατί ήθελα να δώσω στο κείμενο μου μια σύνδεση των παιδιών χωρίς γονείς με τις συνθήκες που δημιουργούν παιδιά χωρίς γονείς.»
Εκεί λοιπόν, ο Μάνος θα συναντήσει παιδιά μικρότερα και μεγαλύτερα, δεκατέσσερις καινούριους φίλους, δεκατέσσερα σποράκια. Κι αυτά θα του αποκαλύψουν ένα-ένα την ιστορία τους. Πως έχασε το καθένα τους γονείς του, πως βρέθηκε στο Νησί να το φροντίζει η Ρήγισσα, στο Νησί της Ροδιάς.
Κι εκεί είναι που η τωρινή ιστορία των παιδιών, πλέκεται με την παλιά ιστορία του Νησιού, μια ιστορία μέσα στην άλλη με τον πάντα αριστοτεχνικό τρόπο του Μάνου Κοντολέων. Η ιστορία του νησιού είναι η ιστορία μιας κοπέλας της Ροδιάς που νιόπαντρη έχασε τον άντρα της τον Ρήγα, εξαιτίας του πολέμου, ενώ κυοφορούσε το κοριτσάκι τους, τη Ρήγισσα. Εξαιτίας του πολέμου το νησί ερήμωσε, παιδιά έμειναν ορφανά και μόνα. Η Ροδιά έβαλε τότε σκοπό της ζωής της να μετατρέψει το σπίτι της στο Νησί σε ένα «καταφύγιο» για αυτά τα παιδιά και για άλλα που έπειτα ήρθαν από άλλα μέρη, όταν η φήμη της εξαπλώθηκε. Κι όταν η Ροδιά έκλεισε για πάντα τα μάτια της, η κόρη της η Ρήγισσα, συνέχισε το έργο της. Κι έμεινε εκεί στο Νησί το άγαλμα της Ροδιάς, αλλά και το όμορφο δέντρο της να θυμίζουν σε όλους το έργο και την αγάπη που έδειξε. Όταν ρωτήσαμε τον Μάνο Κοντολέων γιατί επέλεξε τον συμβολισμό μέσω της ροδιάς, μας απάντησε:
«Το ρόδι μου δίνει την εικόνα μιας φωλιάς όπου μέσα της μεγαλώνουν μικρά ζουμερά πλάσματα. Τα ρόδια – παιδιά. Έτσι το δέντρο ροδιά έγινε εύκολα η βασική ηρωίδα του βιβλίου μου η Ροδιά.»
Το Νησί λοιπόν της Ροδιάς είναι τα Παιδικά Χωριά SOSόπου πολλά παιδιά στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, βρίσκουν φροντίδα, προστασία, μια μάνα της Αγάπης κι ένα σπίτι, όπως τα «είδε» η ματιά του συγγραφέα που συχνά πυκνά με τον εγγονό του τα επισκέπτεται. Κι όταν τον ρωτήσαμε πως έφτασε στη δημιουργία αυτού του βιβλίου μας απάντησε:
«Μέρος των εσόδων από την πρώτη έκδοση θα παραχωρηθούν στα Χωριά SOS όπως και με το προηγούμενο μου στην ίδια σειρά -Ιστορίες για τα παιδιά του κόσμου- είχαν δοθεί στη Unicef. Θέλω να τονίσω μια κοινωνική διάσταση του έργου του συγγραφέα.»
Το Νησί της Ροδιάς έχει την αλμύρα της θάλασσας. Έχει τις αντιθέσεις ενός παιδιού που «τα έχει όλα» και ξαφνικά ανακαλύπτει πως υπάρχουν παιδιά που δεν θα είχαν ούτε τα αυτονόητα αν κάποιοι δεν έβλεπαν πέρα από τον εαυτό τους. Κι όταν προς το τέλος το μικρό αγόρι πέφτει και ματώνει το γόνατό του, μου φάνηκε πως μάτωσε λίγο η ψυχή του, καθώς ήρθε σε επαφή με μια «άλλη» πραγματικότητα, πιο τραχιά από τη δική του και γδάρθηκε. Αλλά μη νομίζετε ότι το βιβλίο του Μάνου είναι μίζερο κι απαισιόδοξο. Αντιθέτως έχει την αισιοδοξία του καλοκαιρινού ήλιου και μελωδίες  από το «Τρεχαντηράκι» που τραγουδάει η Χορωδία των παιδιών τα απογεύματα στο Νησί και θαρρείς πως την ακούς. Είναι κι οι όμορφες πινελιές της Μυρτώς Δεληβοριά που συμπλέουν με το κείμενο, πότε σαν παιδικές ζωγραφιές, πότε σαν παραδοσιακά νησιώτικα κεντήματα. Κι η έκδοση επιμελημένη, με σκληρόδετο εξώφυλλο και όμορφο χαρτί που χαίρεσαι να το αγγίζεις!
Οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου είναι αφιερωμένες στα Παιδικά Χωριά SOS και τη δράση τους και το κάλεσμα του συγγραφέα προς το αναγνωστικό κοινό να τα επισκεφτεί και να τα γνωρίσει.
Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το καινούριο βιβλίο του Μάνου Κοντολέων γιατί μας αρέσει ο προορισμός του!

Μαίρη Μπιρμπίλη

http://www.elniplex.com/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%89-3/