Pages

29.8.21

Ο Ηγεμόνας, η Αρχόντισσα κι ο Καπιτάνο δίνουν μαθήματα

 Ενα σπονδυλωτό μυθιστόρημα-τεκμηριωμένη πρόταση πολιτικής παιδείας και μια απρόβλεπτη ιστορία μυστηρίου, όπου οι καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τους υπόγειους φόβους τους και τις κρυμμένες ενοχές τους, υπογράφει ο πολυδιαβασμένος Μάνος Κοντολέων.


Από τη ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ

  «Το Νησί με τις Λέξεις που Αγαπάνε»

Εικόνες: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα, 2020

Ο Ηγεμόνας και η Αρχόντισσα διοικούν εδώ και πολλά χρόνια το Νησί. Καθώς οι ίδιοι γερνάνε, συνειδητοποιούν πως το Νησί καταστρέφεται έτσι όπως οι κάτοικοί του το εκμεταλλεύονται με λάθος τρόπο.

Το ίδιο το ζευγάρι δεν έχει φυσικούς απογόνους και αποφασίζει να ανακαλύψει το διάδοχό του μέσα στους άξιους υπηκόους που τυχόν έχουν απομείνει.

Ανακοινώνουν πως η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε όσους στείλουν ανώνυμα μια ιστορία που θα περιέχει λέξεις που αγαπάνε.

Λαμβάνουν έξι φακέλους και διαβάζουν έξι ιστορίας, που όμως μιλάνε γι’ αυτά που γεννιούνται από τις λέξεις που αγαπάνε.

Ο Ηγεμόνας και η Αρχόντισσα διαβάζουν (μαζί με τους αναγνώστες του βιβλίου) όλες τις ιστορίες. Δυσκολεύονται να επιλέξουν. Ζητάνε να γνωρίσουν εκείνους που τις έγραψαν.

Και όταν αυτό συμβεί, τότε ο Ηγεμόνας και η Αρχόντισσα κατανοούν πως ο σωστός διάδοχος, αυτός που θα σώσει όλο το Νησί, δεν μπορεί να είναι μόνο ένας, αλλά όλοι εκείνοι που έγραψαν τις ιστορίες. Ολοι μαζί.

Μια νέα πρόταση διακυβέρνησης αξίζει να εφαρμοστεί. Η Δημοκρατία.

Ο Μάνος Κοντολέων για μια ακόμα φορά αποδεικνύει πως τα βιβλία για παιδιά μπορούν και μια μεγάλη λογοτεχνική ποιότητα να διαθέτουν και παράλληλα να προσφέρουν ουσιαστικούς προβληματισμούς που βοηθάνε τους νέους αναγνώστες να αποκτήσουν αισθητικά κριτήρια και κοινωνικές ανησυχίες.

Βιβλίο ασυνήθιστο στη δομή του, με έξι υπέροχες ιστορίες φαντασίας και μαγικού ρεαλισμού να συναπαρτίζουν ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, αποτελεί παράλληλα και μια τεκμηριωμένη πρόταση πολιτικής παιδείας.

Αφού κέρδισε το Βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και αφού ήταν στη μικρή λίστα των Βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης», δικαιολογημένα συγκαταλέγεται και στα δέκα υποψήφια βιβλία για παιδιά για το Βραβείο Αναγνωστών του Public (https://www.publicbookawards.gr/2021/vote2021.php?auto=1&CatID=7&id=564&fbclid=IwAR0NdbiRVbhzBXENfigNVyf6d5Pe_FM26RPiH3WZNMZ9J38ZS_GJqHqcDX8).

Αξίζει ακόμα να γίνει αναφορά στις ασπρόμαυρες εικόνες τις Κατερίνας Βερούτσου, που με απόλυτη συνέπεια συνοδεύουν τις έξι ιστορίες, όπως και στο όλο μεσογειακό πάθος εξώφυλλο της έκδοσης.


«Η μάσκα του Καπιτάνο»

Μυθιστόρημα

Εκδόσεις Πατάκη, 2021

Ο Φιλ -δεκατετράχρονος έφηβος- αναζητάει τρόπους να ξεπεράσει την ψυχρότητα με την οποία τον μεγάλωσαν οι γονείς του, αλλά και να μπορέσει κάποια στιγμή να μιλήσει χωρίς να μπλέκονται γράμματα και συλλαβές μέσα στο στόμα του.

Και τώρα που τον έστειλαν να μείνει μαζί με τον απόμακρο και αδιάφορο παππού του, οι μόνοι που του κρατούνε συντροφιά είναι η Λάουρα και ο Καπιτάνο.

Η Λάουρα, μια αλλόκοτη ιδιοκτήτρια μιας περίεργης ιστοσελίδας, η οποία συνηθίζει τα λόγια της να τα στολίζει με στίχους παλιών ποιητών.

Ο Καπιτάνο, ο ήρωας ένα παλιού, ξεχασμένου κόμικ – ένας σκληρός, άκαρδος δικαστής που ανελέητα τιμωρεί κάθε έναν που τολμά να τον αμφισβητήσει

Ποια η σχέση που θα συνδέσει αυτούς τους τρεις;

********

Μια απρόβλεπτη ιστορία μυστηρίου, όπου οι καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τους υπόγειους φόβους τους και τις κρυμμένες ενοχές τους.

Η μάσκα -προσωπείο απόκρυψης του υπαρξιακού φόβου ή της ένοχης εκδίκησης;- ταυτίζεται με την ανάγκη κάθε ανθρώπου να ανακαλύψει τρόπους όπου θα κρυφτούν οι ανασφάλειές του, μα και θα ενισχυθούν οι επιθετικές διαθέσεις του.

Και η χρησιμοποίηση ενός χάρτινου ήρωα για να αποκτηθούν οι ικανότητες εκείνες που φοβόμαστε να φανερώσουμε.

Τελικά το θύμα πόσο εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε θύτη;

Ολα αυτά είναι τα ζητήματα που ενεργοποιούν την εξέλιξη μιας ιστορίας που διαδραματίζεται σε μια ασαφή, μα σίγουρα απρόσωπη περιοχή του πλανήτη μας.

Το πλέον διεθνές μυθιστόρημα του Μάνου Κοντολέων – έτσι το χαρακτήρισε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

Ενώ πέντε πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι έσπευσαν να γράψουν τις εντυπώσεις τους, σημειώνοντας πως το μυθιστόρημα αυτό έχει να κάνει:

Με την οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού (Βίκυ Πάτσιου).

Με την ανδρική ταυτότητα και για τις πολλές εκδοχές ανδρισμού (Μένη Κανατσούλη).

Με τη φαντασία και τη μαγεία που αποτυπώνονται στις πράξεις των ανθρώπων (Γιάννης Παπαδάτος).

Με τη διερεύνηση της ζωής με όλες τις απρόβλεπτες όψεις της (Τζίνα Καλογήρου).

Με την απομόνωση και το φόβο του «άλλου» (Μαρία Δημάκη).

Ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει: «Πάντα δίπλα στο “εγώ” στέκεται ένας “άλλος”».

Σε κάθε περίπτωση, ο Μάνος Κοντολέων επιβεβαιώνει πως είναι ένας συγγραφέας που με κάθε νέο του βιβλίο όχι μόνο ξαφνιάζει τους αναγνώστες τους αλλά και αποδεικνύει πως η έμπνευση σε ένα γνήσιο δημιουργό συνεχώς ξέρει να ανακαλύπτει τρόπους να ανανεώνεται.

Σύγχρονη αφήγηση μαθητείας από το συγγραφέα που έφερε στην Ελλάδα το μυθιστόρημα crossover.

https://eleftherostypos.gr/politismos/809513-o-igemonas-i-arxontissa-ki-o-napitano-dinoun-mathimata/



No comments:

Post a Comment