25.2.11

"Πολύτιμα Δώρα" - Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2010


Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2010
Μάνος Κοντολέων
Πολύτιμα Δώρα
Εικόνες : Ρίτα Τσιμόχοβα
Εκδόσεις Πατάκης, 2009
Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αυτό το βραβείο το χάρηκα με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Είναι γιατί με τα «Πολύτιμα Δώρα» προσπάθησα να αποδείξω πως η λογοτεχνία για παιδιά μπορεί να είναι συγχρόνως και λογοτεχνία για ενήλικες. Πως από ένα σημείο και πέρα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργούνται έργα που αν και θα κρατούν τα βασικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, θα μπορούν παράλληλα να συνομιλούν με αναγνώστες διαφορετικών ηλικιακών ή κοινωνικών ομάδων.
Το ξέρω πως τα «Πολύτιμα Δώρα» είναι ένα ‘δύσκολο’ βιβλίο. Απαιτεί ο αναγνώστης του να διαθέτει μια καλά θεμελιωμένη αναγνωστική συνείδηση. Και κάτι τέτοιο στις μέρες μας δεν είναι πολύ συνηθισμένο.
Έτσι θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως βιβλία σαν κι αυτό, δεν έχουν εμπορική δυναμική. Ίσως να είναι έτσι. Γι αυτό και όταν η πρόταση που προβάλλουν βρίσκει υποστηρικτές, στην ουσία η δυναμική της ποιότητας είναι που επιβραβεύεται.
Στο είδος της λογοτεχνίας –αυτή τη μείξη φανταστικού, συμβολικού και ρεαλιστικού στοιχείου- που θεωρώ ότι και τα «Πολύτιμα Δώρα» ανήκουν, έχω και άλλες συλλογές διηγημάτων μου. Οι «Ερωτικές Ιστορίες μιας Παιδικής Ηλικίας» κυκλοφόρησαν ως λογοτεχνία για ενήλικες. Η «Μαγική Μητέρα» ως λογοτεχνία για νέους. Τώρα τα «Πολύτιμα Δώρα» ως λογοτεχνία για παιδιά.
Στην ουσία όλα τα διηγήματα και των τριών βιβλίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ενιαία συλλογή. Μια συλλογή κειμένων που αναζητούν με τρόπο υποκειμενικό να ταιριάξουν με τις προσωπικές στιγμές διαφόρων αναγνωστών.
Άλλοτε ρεαλιστής, άλλοτε συμβολικός, άλλοτε μαγικός -πάντα είναι εγώ… Πολλά πρόσωπα μιας και μόνης συγγραφικής περσόνας… Ενός ανθρώπου που «…τους ήχους που κάνανε τα φύλλα όταν αναπνέανε και τα λουλούδια όταν ανασαίναν, τους είχε ακούσει από τότε που ήταν παιδί και περπατούσε στους κήπους».

7 comments:

vivliolatreia.blogspot.com said...

συγχαρητήρια !!!! εύχομαι τα καλύτερα.... ( μια διόρθωση μόνο είναι τα βραβεία του 2010).....

Μάνος Κοντολέων said...

Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια και για τις ευχές τις σχετικές με τα μελλούμενα.
Κι εδώ μια διευκρίνηση - πρόκειται για βραβείο που αφορά βιβλία εκδοθέντα το 2009 και το οποίο αν και θα έπρεπε να είχε δοθεί από το 2010, ανακοινώθηκε το 2011 και αγνοούμε πότε θα γίνει η τελετή της απονομής του. Ο νέος νόμος θα θελήσει να διορθώσει αυτό το μπέρδεμα. Εγώ απλώς το λύνω με ένα τρόπο πιο απλό - το βραβείο και η χρονιά έκδοσης ταυτίζονται.
Πάντως ευχαριστώ για την επισήμανση.

vivliolatreia.blogspot.com said...

έχετε απόλυτο δίκιο, γνωρίζω ότι πρόκειται για τα βιβλία του 2009, αλλά πάντα οι βραβεύσεις γίνονται ετεροχρονισμένα ..... καλή συνέχεια ....

Yiola Papadopoulou said...

Θερμά συγχαρητήρια για τη βράβευση.Σας εύχομαι υγεία και δύναμη για τη συνέχεια!!

KOSTAS PAP said...

Συγχαρητήρια με όλη μου την καρδιά. Κε σε άλλα. Καλό μήνα.

scalidi said...

Τα συγχαρητήριά μου. Μπράβο σας. Να κρατήσει η χαρά σας.

Μάνος Κοντολέων said...

Αγαπητοί μου φίλοι και πάλι για μια ακόμα φορά σας ευχαριστώ για τη συμπαράσταση σας στη βράβευσή μου. Και να μην ξεχνάμε όμως πως αυτή η επαφή που το βιβλίο χαρίζει είναι και η μέγιστη ανταμοιβή και για συγγραφείς και για αναγνώστες.
ΥΓ Τελικά, μου είπαν πως πρέπει -και ασχέτως καθυστέρησης- να θεωρήσω πως το βραβείο είναι του 2010, Το αλλάζω, λοιπόν, κι εγώ... τον τίτλο της ανάρτησης