30.11.14

Για τη Λότη Πέτροβιτς



Για την Λότη 
28/11/2014

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση είμαι σήμερα ανάμεσα σε εκείνους που μιλούν για την Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. Για τη συγγραφέα και για το έργο της.
Και θα ήθελα να ξεκινήσω με μια δήλωση πολύ προσωπική, πολύ φιλική, πολύ ανθρώπινη και εν τέλει ιδιαιτέρως συγγραφική.
Και τονίζω αυτό το τελευταίο γιατί ακριβώς περί συγγραφής πρόκειται.
Δυο από τα πιο αγαπημένα τόσο σε μένα, όσο και στους κριτικούς, αλλά κυρίως στο κοινό έργα μου, οφείλονται σε παρεμβάσεις της Λότης.
Όταν διάβασα «Σπίτι για πέντε» τόσο μαγεύτηκα που θέλησα κι εγώ κάτι έτσι ασυνήθιστης οικογένειας τα ‘πάθη’ να περιγράψω. Κι έγραψα το «Οι δυο τους κι άλλοι δύο» που έφτασε μέχρι τη Γαλλία και την Ταϋλάνδη.
Κι ακόμα όταν κάποτε και για μια ανάλογη εκδήλωση , η Λότη είχε προτείνει στον μικρό τότε γιο μου Δομήνικο να διαβάσει αποσπάσματα πάλι από το ίδιο εκείνο μυθιστόρημά της, εγώ άρπαξα τις αντιδράσεις του Δομήνικου και πάνω τους στήριξα την προσωπικότητα του πλέον διάσημου ήρωά μου, του Αδελφού της Ασπασίας –του Δαμιανού.
Λότη , θέλω για μια ακόμα φορά όχι μόνο να σε ευχαριστήσω, αλλά να σε συγχαρώ για το ήθος σου. Όταν ένας συγγραφέας δίνει πάτημα σε έναν άλλον, τότε έχει ήθος συγγραφικό και μεγάλη καρδιά.
Αλλά ας προχωρήσω λίγο ακόμα…
Πολλοί συχνά οι ψυχολόγοι σε όσους τους επισκέπτονται, δείχνουν μια φωτογραφία και τους ζητούν από τους να γράψουν ή να πουν την πρώτη λέξη που τους έρχεται στο νου καθώς βλέπουν τη συγκεκριμένη φωτογραφία.
Αν φέρω, λοιπόν, στο νου μου την εικόνα της Λότης, ποια θα είναι η πρώτη λέξη που περνά από της σκέψη μου;
Συνέπεια –η Λότη αυτό που αναλαμβάνει να κάνει θα το ολοκληρώσει και πάντα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του.
Ευαισθησία –η Λότη αφουγκράζεται τις φωνές των ημερών μας. Κι όχι μόνο του σήμερα, μα και του χτες και όσες τυχόν θα ακουστούν στο μέλλον.
Κοινωνικοποίηση – η Λότη αισθάνεται πολίτης του κόσμου. Συμμετέχει στα κοινά ποικιλότροπα. Πάντα βέβαια, με τα μυθιστορήματά της. Αλλά και με τις ομιλίες της, τα άρθρα της, τις συμμετοχές της σε επιτροπές, συνέδρια Πρόσφατα με την παρουσία της στο διαδίκτυο
Αγωνιστικότητα – η Λότη δε δειλιάζει. Όταν δει πως κάποιος αδικείται, όταν πιστέψει πως οι μεγάλες αρχές του πολιτισμού μας κινδυνεύουν, ορμά να τις υπερασπιστεί.
Μεθοδικότητα – η Λότη υπερασπίζεται αυτό που πιστεύει με πάθος, αλλά και με μεθοδικότητα. Γι αυτό και η υπεράσπισής της είναι αποτελεσματική.
Πολιτισμός –η Λότη συμπεριφέρεται πολιτισμένα. Ακόμα κι όταν διαφωνεί, την ώρα που ρίχνεται στη μάχη, πάντα κρατά της αρχές της αξιοπρέπειας και του σεβασμού.
Παιδεία – η Λότη είναι άνθρωπος που διαθέτει βαθιά παιδεία.
Ο μορφιά – η Λότη είναι όμορφη τόσο στην ψυχή όσο και στην όψη.
Φιλία –η Λότη ξέρει να είναι φίλη
Οικογένεια – η Λότη χαίρεται να είναι άλλοτε κόρη, άλλοτε μάνα, άλλοτε γιαγιά. Ξέρει να είναι σύντροφος.
Όνειρο –η Λότη δεν εγκαταλείπει ποτέ τα όνειρά της. Και συνεχώς γεννά άλλα.
Φιλοξενία –η Λότη είναι φιλόξενη. Πάντα περνάς καλά όταν την επισκέπτεσαι ως φίλος στο σπίτι της, ως αναγνώστης στα βιβλία της.
Πλάστης – Η Λότη δεν γράφει μόνο για τα πάθη και τα όνειρα των ανθρώπων. Πλάθει και η ίδια ολοζώντανα πρόσωπα. Οι μυθιστορηματικοί της ήρωες συνδέονται μεταξύ τους με πολύμορφες οικογενειακές και άλλες σχέσεις.
Συγγραφέας – η Λότη γεννήθηκε με το ταλέντο του συγγραφέα. Και συγγραφέας έγινε. Ζητήστε της να σας αφηγηθεί την ιστορία με το στάρι που γίνεται ψωμί, τον σπόρο που γίνεται δέντρο. Θα καταλάβετε τι λέω…
Χαρά –τελικά είναι μεγάλη η χαρά να είσαι φίλος και αναγνώστης της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου.
Και μια ακόμα φράση –για μια ακόμα φορά: 

Η Κώστια κι εγώ σε ευχαριστούμε Λότη για ότι μας έχεις προσφέρει. Για πολλά ακόμα χρόνια να αξιωθούμε να είμαστε δίπλα σου.