22.4.13

"Μέλι κόλλησε στα χείλη" -γνώμες αναγνωστών (β)


                                                             (από την παρουσίαση στον ΙΑΝΟ)


Τον Μάνο Κοντολέων πρωτογνώρισα μέσα από τα βιβλία που αγόραζα για τα παιδιά μου. Μαζί τους τα διάβαζα κι εγώ απολαμβάνοντας την ωραία του γραφή και τα παιδαγωγικά μηνύματα που τους περνούσε μέσα από τις ιστορίες του.  Και ήταν ένα ξάφνιασμα όταν ανακάλυψα ότι πλέον έγραφε για ενήλικες.   Εδώ γνώρισα μιάν άλλη του πλευρά, αυτήν του πλάστη χαρακτήρων και του οξυδερκή παρατηρητή των τεκταινομένων στην δική μας ελληνική κοινωνία.  Στο τελευταίο του βιβλίο, «Μέλι κόλλησε στα χείλη», ακολουθεί την ίδια γραμμή κοινωνικής παρατήρησης αλλά τη φορά αυτή η διεισδυτική του ματιά φέρνει   στην επιφάνεια τις παθογένειες της ελληνικής επαρχίας.  Με όχημα ένα νεαρό κορίτσι, βάζει το δάχτυλο πάνω στην επίφαση και τους συμβιβασμούς που ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων στις κοινωνίες αυτές, περιγράφει τη βίαιη αλλοίωση του χώρου και του τρόπου ζωής τους από την εισβολή νέων υλιστικών αξιών και επιλέγει την τραγωδία ως οδό προς την κάθαρση. Είναι ένα βιβλίο που μας ανοίγει τα μάτια σε κρυμμένες αλήθειες και μας τραβάει, για λίγο έστω, έξω από το δικό μας εγωκεντρικό μικρόκοσμο.

Φίφη Ταπίνη


 Ένα βιβλίο ρεαλιστικό σαν αυτά που διαβάζοντάς το κάποιος συνδυάζει τις δύσκολες και πικρές καταστάσεις της ζωής με τη γλυκύτητα που αφήνει κάθε κουταλιά μελιού στον ουρανίσκο. Η ιστορία ξετυλίγεται τη δεκαετία του ’90 σε ένα μικρό χωριό του Πηλίου. Εκεί η κύρια πρωταγωνίστρια η Μέλω ζεί το δικό της ταξίδι. Ένα ταξίδι που της επιφυλάσσει η μοίρα γεμάτο έντονες καταστάσεις,μοναξιά,έρωτα,ελπίδα, εμπλουτισμένο κάποιες στιγμές με γεύσεις μελιού...ή όχι; Οι υπόλοιποι χαρακτήρες πολύ σωστά τοποθετημένοι βοηθούν το συγγραφέα να συνέχει το υλικό του και να ταξιδεύει τον αναγνώστη στο χώρο και στο χρόνο της αφήγησης. Και είναι αυτός ο χωροχρόνος της Μέλως που συνδυάζει πίκρες και μέλι... που μυρίζει έρωτα και φυγή.
Πραγματικά ένα όμορφο βιβλίο γεμάτο σκέψεις,συναισθήματα και γεγονότα που αποκαλύπτονται σιγά σιγά για να παράγουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Να είναι καλοτάξιδο!

Ρούλα Μουστάκα


Ένα υπέροχο, καλογραμμένο βιβλίο το οποίο δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με τις επιλογές των ηρώων του βιβλίου, το σίγουρο είναι ότι θα σε προβληματίσει και θα σε συναρπάσει. Και αν δεις το θέμα πιο πλατιά, σίγουρα θα βρεις ομοιότητες με αυτό που όλοι ζήσαμε και ζούμε την τελευταία δεκαετία, την μετάλλαξη των ανθρώπων, τον καταναλωτισμό, την έλλειψη ουσιαστικής παιδείας, την κυριαρχία του χρήματος και τώρα την πτώση.

Βάνα Μαυράκη