13.12.12

Έκκληση Μάνου Κοντολέων και Βαγγέλη Ηλιόπουλου προς τον Υπουργό Πολιτισμού για τη διάσωση του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας


Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού     
κ. Κώστα Τζαβάρα
Θέμα: Έκκληση Μάνου Κοντολέων και Βαγγέλη Ηλιόπουλου για τη σωτηρία του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας
                                                                                      Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2012

Κύριε Υπουργέ

Εργαστήκαμε σε μια επιστημονική επιτροπή του ΕΚΕΒΙ αμισθί για ενάμιση χρόνο και ξεκινήσαμε από το μηδέν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αυτό της Φιλαναγνωσίας στα Σχολεία, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α.
Στόχος του προγράμματος να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα και να έρθουν σε επαφή με το καλό παιδικό βιβλίο. Καταλαβαίνετε σε μια εποχή με κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και ηθική πόση σημασία έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Για μία από τις δράσεις του Προγράμματος, αυτή που προέβλεπε να φτάσουν βιβλία στα σχολεία (για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης) διαλέξαμε από έναν νεφελώδη κατάλογο 30.000  τίτλων της Βιβλιονετ, 498, τελικά, βιβλία που θεωρήσαμε κατάλληλα για το πρόγραμμα. Δεν πρόκειται για βράβευση ούτε για διαγωνισμό. Αυτά τα βιβλία δεν θα αποτελούσαν μια βιβλιοθήκη. Θα μοιραζόντουσαν στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανά σαράντα, με μια τυχαία επιλογή. Θέλαμε όλα να ήταν καλά βιβλία που θα χαίρονταν τα παιδιά να διαβάζουν. Προτείναμε την τελική λίστα στο ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, το οποίο είχε την αρμοδιότητα να προκηρύξει το μειοδοτικό διαγωνισμό αγοράς τους, και την αποδέχτηκε.
Όταν μας προτάθηκε η συμμετοχή στην επιτροπή δηλώσαμε ότι εμείς είμαστε συγγραφείς και μας ενδιαφέρει ως συγγραφείς να συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις του προγράμματος. Και πάλι όταν τέθηκε το θέμα της ύπαρξης δικών μας βιβλίων (από τα πιο αγαπημένα στα παιδιά) στη λίστα, η επιτροπή ομόφωνα το ενέκρινε παρουσία και της τεχνικής συμβούλου του προγράμματος. Κινηθήκαμε πάντα σε πλαίσιο φανερών και νόμιμων διαδικασιών .
Όταν ανακοινώθηκε η λίστα ξέσπασε ένας πόλεμος εκδοτικών και όχι μόνο συμφερόντων, ο οποίος αν και δεν μας αφορά,  οδήγησε σε απαράδεκτα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απειλές, εκφοβισμό και κατασυκοφάντηση. Αποκορύφωμα το άρθρο της κυρίας Λώρης Κέζα στο BHmagazino την περασμένη Κυριακή.
Τόση χυδαιότητα δε χωρά στον κόσμο της Παιδικής Λογοτεχνίας.
 Αποφασίσαμε εμείς να τη σταματήσουμε.
Κύριε Υπουργέ,
Υπηρετούμε τον πολιτισμό για πάρα πολλά χρόνια και έχουμε καταξιωθεί στη συνείδηση των αναγνωστών μας, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Δεν είμαστε ούτε έμποροι βιβλίων, ούτε επαγγελματίες επίτροποι! Εμάς μας ενδιαφέρει να φτάνουν καλά παιδικά βιβλία στα παιδικά χέρια και να δημιουργούμε γενιές σκεπτόμενων αναγνωστών, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.
Τα σκάνδαλα και την εύνοια στον έναν ή άλλο εκδότη όσοι τα υποστηρίζουν πρέπει να τα αποδείξουν και δυστυχώς οι αριθμοί τους διαψεύδουν. Δεν ξανάγινε εκδότες να κατηγορούν συγγραφείς για σκάνδαλα, όταν γνωρίζουν και γνωρίζουμε πόσο χαμηλά είναι τα ποσοστά για τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων στην ελληνική αγορά.
Είναι κρίμα που με την ανακοίνωσή σας και χωρίς να δώσετε τη δυνατότητα να σας εξηγήσει κανείς τι είχε γίνει, προσβάλατε,  εσείς που η Πολιτεία σας έχει αναθέσει την υποχρέωση να προστατεύεται μεταξύ άλλων και το έργο των ανθρώπων που συνεχώς τον Πολιτισμό υπηρετούν, δημιουργούς αδιαμφισβήτητου κύρους και προσφοράς όπως τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Ακαδημαϊκό κ. Θ. Βαλτινό, ερευνητές και πανεπιστημιακούς όπως την αντιπρόεδρο Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άντα Κατσίκη- Γκίβαλου και γενικά όλο το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ καθώς και τη  Διευθύντρια του κ. Κ. Βελισσάρη. Αλλά και εμμέσως, πλην σαφώς, υποτιμήσατε την εντιμότητα και τη δική μας, όπως και όλων των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας.
Θεωρούμε πως το κυριότερο αυτήν την ώρα είναι το  ότι τίθεται πλέον σε κίνδυνο η ίδια η λειτουργία του προγράμματος. Δεν υπάρχει ο χρόνος να ορκισθεί νέο Δ. Σ και να επιλεγούν νέα πρόσωπα για μια νέα επιτροπή. Τα χρήματα κινδυνεύουν να χαθούν και το πρόγραμμα να μείνει μετέωρο.
Για να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη και ενώ γνωρίζουμε ότι δεν διαπράξαμε τίποτα το παράνομο, είμαστε αποφασισμένοι να αποσύρουμε τα βιβλία μας από τη λίστα και να ζητήσουμε από τους Εκδότες μας να μην τα προμηθεύσουν σε όποιον κερδίσει το μειοδοτικό διαγωνισμό.
Όμως, με απόλυτη συνείδηση του κύρους της θέσης σας, περιμένουμε και από εσάς:  
-Να ζητήσετε άμεσα να συναντήσετε την επιτροπή για να ενημερωθείτε πλήρως επί όλων των παραμέτρων
-Να μην κάνετε αποδεκτές τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ και της διευθύντριας του.
Σας επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας να διασφαλίσετε τη συνέχιση του προγράμματος. Ας μην συνδέσετε τη θητεία σας στο Υπουργείο με την ματαίωση της μοναδικής ευκαιρίας να φτάσουν βιβλία στα σχολεία, να δημιουργηθούν ηλεκτρονικοί φάκελοι Φιλαναγνωσίας, να  επισκέπτονται συγγραφείς τους μικρούς αναγνώστες, να  δημιουργηθούν λέσχες ανάγνωσης, να  επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί Μην γίνετε η τροχοπέδη της δημιουργίας μια λογοτεχνικής κουλτούρας στα σχολεία.
Οι γονείς και τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τα εκδοτικά συμφέροντα, ούτε για το αν έχει λιγότερα βιβλία ο ένας από τον άλλο συγγραφέα. Θέλουν καλά βιβλία. Τα έχουν ανάγκη. Μην τους τα στερήσετε.
Με δεδηλωμένη τη διάθεση να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε από την οποιαδήποτε θέση στη συνέχεια της υλοποίησης του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας

  Μάνος Κοντολέων                                                                       Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Συγγραφές – κριτικός                                                              Συγγραφέας Πρόεδρος Ελληνικού 
                                                                                                                    Τμήματος ΙΒΒΥ