27.6.15

Θωμάς Κοροβίνης «Τι πάθος ατέλειωτο και άλλες ιστορίες»

Θωμάς Κοροβίνης
«Τι πάθος ατέλειωτο και άλλες ιστορίες»
Αφηγήματα

Εκδόσεις Άγρα

     



Ο Θωμάς Κοροβίνης είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, μα και αγαπητές συγγραφικές μας παρουσίες.
Με γερές φιλολογικές βάσεις ξεκίνησε να ψάχνει τις σχέσεις που συνδέουν τον ελληνικό και τον τούρκικο πολιτισμό τόσο στη λογοτεχνία όσο και στη μουσική, μα και κυρίως στις σχέσεις των δύο λαών.
Παράλληλα με το φιλολογικό, λαογραφικό και λογοτεχνικό του έργο ασχολείται και με τη μουσική. Γράφει τη μουσική, τους στίχους λαϊκών τραγουδιών και παράλληλα τα ερμηνεύει.
Προσωπικότητα πληθωρική έχει δημιουργήσει  ένα κοινό που τον ακολουθεί και τον αγαπά καθώς ο ίδιος αναζητά τον τρόπο που συνδέεται  το παρελθόν μας με το παρόν.
Η συγγραφική του ιδιοτυπία είναι ο τρόπος που προσεγγίζει τους χαρακτήρες των ηρώων του. Ο Κοροβίνης είναι ένας ανθρωποκεντρικός  λογοτέχνης. Ακόμα κι όταν περιγράφει έναν τόπο, στην ουσία τον φωτίζει ως χώρο όπου όχι μόνο φιλοξενεί ανθρώπους, αλλά και από τους ανθρώπους παίρνει τα κεντρικά χαρακτηριστικά του, μα και τις πλέον ενδιαφέρουσες λεπτομέρειές του.
Τα πιο πρόσφατα έργα του, αυτό το ανθρωποκεντρικό στοιχείο χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τον αναγνώστη τους.
«Ο γύρος του θανάτου», «Το αγγελόκρουσμα», «’55», «Το πρώτο φιλί» -όλα έργα όπου η ανθρώπινη φωνή περιγράφει την ανθρώπινη ανάσα.
Η συλλογή αφηγημάτων «Τι ατέλειωτο πάθος» αυτή την διάθεση του Θωμά Κοροβίνη να καταγράψει τα έργα των ανθρώπων μέσα από τις πιο προσωπικές τους στιγμές, την ολοκληρώνει  με μαεστρία και συνέπεια.
Κεντρικά πρόσωπα στα αφηγήματα είναι άτομα υπαρκτά και γνωστά σε όλους (Βαμβακάρης, Καζαντζίδης, Πόλυ Πάνου, Νταντωνάκη, Ρασούλης, Παπάζογλου, Ταχτσής, Ζατέλη, Μεντή)  ή άλλα, όχι γνωστά που ίσως κάποια φορά να έτυχε να τα προσέξει ο συγγραφέας. Αλλά είναι και οι πόλεις –Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Μυτιλήνη, Βόλος. Όμως κι αυτές περιγράφονται μέσα από την καθημερινότητα μιας ανθρώπινης παρουσίας.
Όλα τους έχουν γραφτεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και είχαν δει το φως μιας πρώτης δημοσίευσης σε διάφορα έντυπα.
Κάποια γέρνουν προς τη μορφή του διηγήματος, κάποια άλλα  αγγίζουν τα όρια του δοκίμιου.
Καθώς ο Κοροβίνης αποφάσισε όλα αυτά μαζί να μας τα παρουσιάσει, θέλησε το καθένα από αυτά να το αφιερώσει και σε δικούς  του ανθρώπους που με τον έναν  ή τον άλλο τρόπο στάθηκαν η αφορμή να τα εμπνευστεί και να τα γράψει.
Κρατάμε, λοιπόν, στα χέρια μας ένα μικρό βιβλίο ανθρώπινων σχέσεων. Τόσο ως προς το περιεχόμενο του, όσο και ως προς τη μορφή του.
Είναι ως ο Κοροβίνης να προσφέρει το αντίδωρό του σε όσους του είχαν κάποια στιγμή χαρίσει το δικό τους δώρο –τη φιλία τους.
Μα τι άλλο από προσφορά είναι η κάθε λογοτεχνική έκφραση;
Άψογη η όλη έκδοση. Όπως άλλωστε όλα τα βιβλία που κυκλοφορεί η Άγρα.



Πρώτη δημοσίευση: http://fractalart.gr/thomas-korovinis-2/