26.2.13

Συνέντευξη από μαθήτριες του Ράλλειου Γυμνασίου


Σε συνέχεια της συνάντησής μας με το συγγραφέα Μ. Κοντολέων στο           Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη             στις  18-2-2013, του ζητήσαμε να μας δώσει μια μικρή συνέντευξη για να την αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας (www.gym-ralleion.att.sch.gr) & στο λογοτεχνικό blog της τάξης μας, (logotexnika ralleiotaxidia.blogspot.com).
Ομάδα μαθητριών, αντιπροσωπευτική και των 4 τμημάτων της Β΄τάξης, συνέθεσε το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί, με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα το συγγραφέα:

1.      Τι σημαίνει για εσάς το γράψιμο & από πού αντλείτε έμπνευση;
-Ένας τρόπος ζωής είναι για μένα πια το γράψιμο. Μέσα από αυτά που γράφω προσπαθώ να κατανοήσω όσα ζω και μέσα από αυτά που ζω αντλώ το υλικό, την πρώτη ύλη των γραπτών μου.
2.      Σας έχει συμβεί να γράφετε έχοντας εμπνευστεί από μια ζωή που θα θέλατε να έχετε ζήσει ή που δημιούργησε η φαντασία σας; 
-Όχι. Δεν ξεκινώ να γράφω βασισμένος πάνω σε κάτι που θα ήθελα να ζήσω και δεν έζησα. Γράφω επιστρατεύοντας από τη μια τη φαντασία και από την άλλη την παρατηρητικότητά μου. Αλλά από ένα σημείο και μετά, όταν πια έχω μπει για τα καλά στην υπόθεση του έργου, τότε είναι σα να γίνομαι εγώ ο ίδιος τα διάφορα πρόσωπα του μυθιστορήματος.
3.      Πώς καταφέρνετε να γράφετε βιβλία για όλες τις ηλικίες;
-Μα φαντάζομαι πως επειδή έχω ζήσει όλες τις ηλικίες και όχι μόνο τις έζησα μα πάντα τις ζω. Μπορεί ηλικιακά να μην είμαι πια παιδί ή έφηβος, αλλά μπορώ να σκέφτομαι και να αντιδρώ όποτε το θέλω ως παιδί ή έφηβος, ακριβώς όπως αντιδρώ και ως ενήλικος.
4.      Ταυτίζεστε ιδιαίτερα με κάποιον από τους ήρωες των έργων σας; Υπάρχει κάποιος που είναι «το αγαπημένο σας παιδί»;
-Αυτός του κάθε φορά τελευταίου μου βιβλίου.
5.      Υπήρξε κάποια φάση στη ζωή σας που σκεφτήκατε για οποιοδήποτε λόγο να εγκαταλείψετε το γράψιμο;
-          Όχι, ποτέ. Αλλά πολλές φορές έχω τον φόβο μήπως θα είναι το γράψιμο που θα με εγκαταλείψει.
6.      Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που επιθυμεί να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων; Υπάρχει «κατάλληλη ηλικία» για να αρχίσει να το κάνει;
-Ο Καθένας έχει το δικό του τρόπο να εκφράζεται. Τον δικό του τρόπο και τον δικό του χρόνο. Τη μόνη συμβουλή που εγώ θα έδινα (κι αυτή απλώς εγώ κάτι τέτοιο έκανα) είναι το να διαβάζει πολλά και να γράφει πολύ.
7.      Τι κρατήσατε από την πρόσφατη συνάντησή μας; 
-          Πέρσα όμορφα μαζί σας. Ώριμα κορίτσια με πολλά ενδιαφέρονται και καλούς τρόπους… Α, μη γελάτε με αυτό το τελευταίο! Πιστεύω πολύ στην ευγένεια. Στο ήθος


                                                                            Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
                                                                        Η δημοσιογραφική ομάδα της Β΄τάξης
                                                                        του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά