2.4.18

Βάλθηκε να πετύχει όλους τους πειραματισμούς του...




Ο Απόστολος Πάππος γράφει στο elniplex



Βάλθηκε να πετύχει όλους τους πειραματισμούς του ο Μάνος Κοντολέων τα τελευταία χρόνια. Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων λογοτεχνών, μετά την ανάταξη κι εκ νέου ανάδυση των κλασικών, παίρνει τρία δικά του βιβλία και τα σμίγει εις σάρκαν μίαν, δημιουργώντας κάτι πέρα από μια τυπική εκδοτική συρραφή: έναν σφιχτοδεμένο εσωτερικό διάλογο τριών βιβλίων του που τέμνονται πάνω από τα δυο καλοκρατημένα χέρια ενός παππού κι ενός εγγονού, μιας θριαμβευτικής αυγής της ζωής και ενός πολύχρωμου σούρουπού της.

«Κόκκινο καραβάκι, κόκκινο ποδήλατο», «Στο νησί της ροδιάς» και «Ένα συρτάρι γεμάτο όνειρα» συναντιούνται στα καινούρια «Φιλαράκια» των εκδόσεων Ψυχογιός και συνθέτουν μαστόρικα έναν ιστό όπου το παλιό και το νέο, το φεγγάρι και ο ήλιος φωτίζουν και φωτίζονται, συνομιλούν και διαλογίζονται, στροβιλίζονται κι αναλογίζονται, αληθεύουν και επαληθεύουν και, κυρίως, χύνουν σε ένα καλούπι όλους τους άρρητους νόμους κι αλγορίθμους της σχέσης παππού-εγγονού ή διπλοπατέρα-διπλοπαιδιού, αν προτιμάτε.

Στο Κόκκινο καραβάκι, κόκκινο ποδήλατο, ο επτάχρονος Μάνος πάει στην Α΄δημοτικού και παραμονές Χριστουγέννων στολίζει μαζί με τους γονείς του το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η μητέρα του Μάνου είναι έγκυος και ο Μάνος φοβάται πως ο ερχομός της αναμενόμενης αδερφής του θα κάνει τους γονείς του να πάψουν να τον αγαπούν. Παραμονή Χριστουγέννων έρχεται σπίτι, όπως πάντα ο παππούς, μα το δώρο του αυτήν τη φορά είναι διαφορετικό. Ανήμερα των Χριστουγέννων, όταν ο Μάνος θα επισκεφθεί ένα καταυλισμό προσφύγων στους πρόποδες ενός βουνού, τότε ένα χάρτινο καραβάκι και ένα κόκκινο ποδήλατο θα γίνουν, εκτός από τίτλος του βιβλίου του παππού, και το διαβατήριο για τη μεγάλη αγάπη που δίνεις και παίρνεις.

Στο Νησί της Ροδιάς, ο μικρός Μάνος έχει τελειώσει τη Β’ δημοτικού και προετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Με ανάμικτα συναισθήματα έχει υποδεχτεί τη νεογέννητη αδερφούλα του στο σπίτι και τη φροντίδα των γονιών του πάνω της.

Ό Μάνος λοιπόν εξαιτίας της μικρής νεοφερμένης στην οικογένεια, θα περάσει τις διακοπές μόνος με τον παππού και τη γιαγιά στο Νησί. Κι ενώ οι διακοπές ξεκινούν και έχουν όλα αυτά που περιμένει κανείς ήλιο, παιχνίδι, ξεγνοιασιά, στο Νησί ο Μάνος θα ζήσει μια εμπειρία μοναδική. Αν αναρωτιέστε ποιο Νησί, δεν θα πάρετε απάντηση. Το νησί που περιγράφει ο συγγραφέας δεν υπάρχει στα αλήθεια. Το δημιούργησε θέλοντας να μιλήσει με τον δικό του τρόπο για τα Παιδικά Χωριά SOS. Εκεί όπου ο Μάνος θα συναντήσει παιδιά μικρότερα και μεγαλύτερα, δεκατέσσερις καινούριους φίλους, δεκατέσσερα σποράκια. Κι αυτά θα του αποκαλύψουν ένα-ένα την ιστορία τους. Πως έχασε το καθένα τους γονείς του, πως βρέθηκε στο Νησί να το φροντίζει η Ρήγισσα, στο Νησί της Ροδιάς. Με τον πάντα αριστοτεχνικό τρόπο του Μάνου Κοντολέων, ένας εσωτερικός πόλεμος στα αυτονόητα στήνεται και θριαμβεύει.

Ο Απόστολος Πάππος γράφει στο elniplex

Στο Ένα συρτάρι γεμάτο όνειρα, που δένεται δεξιοτεχνικά με τα δύο προηγούμενα, ο μικρός Μάνος ανησυχεί που έχει να δει στο σπίτι τον παππού μια εβδομάδα. Όταν ο παππούς βγαίνει από το νοσοκομείο, τα δυο Φιλαράκια σμίγουν ξανά και ο παππούς διαβάζει στον εγγονό του, τον πρώτο του αναγνώστη τις ιστορίες του. Πρώτα το αστέρι που έγινε λουλούδι και λίγο αργότερα το Ένα συρτάρι γεμάτο όνειρα. Και μετά την Καρδιά του μαρουλιού. Κι ύστερα του είπε για Ένα κλαρί που γελάει. Και το μεγάλο φιλαράκι συνέχισε να λέει ιστορίες στον μικρό συνωνόματό του.

Ενθουσιάζει η λογοτεχνική ισορροπία με την οποία οι τρεις ιστορίες διεγείρουν το συναίσθημα ταυτοχρόνως σε παιδιά 8-10 ετών, εφήβους, ενηλίκους κάθε στράτας, παππούδες/γιαγιάδες.

Και θέλω να κλείσω με τούτο: για να δώσεις ένα τέτοιο τέλος στο βιβλίο σου, στη σχέση παππού-εγγονού και τη ζωή του ίδιου του παππού, πρέπει να έχεις κάτι παραπάνω από σθένος. Πρέπει να έχεις υπερβεί και να κοιτάς από απόσταση το φόβο του μεγάλου ανεξύπνητου ύπνου, του υπέρτατου συμπαντικού νόμου του τέλους της ύπαρξης και ταυτόχρονα να κοιτάς με γενναιοδωρία ό,τι μένει πίσω σου.
Πρώτη δημοσίευση: http://www.elniplex.com/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%89%CE%BD/