19.4.13

"Μέλι κόλλησε στα χείλη" - Γνώμες αναγνωστών (Α)





Μέλι κόλλησε στα χείλη... Και τι μέλλει να γίνει; Είναι γλυκό το μέλι αυτό; Ή μήπως είναι άγριο μέλι, σαν αυτό που αναφέρει ο Κλοντ Λεβί Στρος στους "Θλιμμένους Τροπικούς". Ας το διαβάσετε. Υπάρχουν εκπλήξεις. Αλλά υπάρχει και πολύ μέλι στην γραφή. Κι ας δείχνει πικρό κάποιες στιγμές. Είναι μερικές φορές πιο γλυκό και πιο εθιστικό αυτό το άγριο μέλι του Μάνου Κοντολέων. Και δεν αγγίζει μόνο τα χείλη... Πάει πολύ πιο βαθιά. Στις καρδιές ανθρώπων και τόπων. 
Κωστής Μακρής


Ένα γλαφυρό, παραστατικό μυθιστόρημα με φόντο ένα ορεινό χωριουδάκι του Πηλίου. Ο Μάνος Κοντολέων με τη Μέλω, τον Σήφη, τον Αργύρη, τον Λαέρτη και τους υπόλοιπους χαρακτήρες του βιβλίου του, φτιάχνει αντιήρωες. Ανθρώπους απλούς, καθημερινούς που οδηγούν οι ίδιοι τη ζωή τους στα άκρα ή σπρώχνουν άλλους να το κάνουν. Το ερώτημα είναι αν μπορεί κανείς να ξεφύγει από τον εαυτό του. Κι όλα αυτά μέσα σε μια Ελλάδα που δεν ξέρει ποια είναι η ταυτότητά της.
Μάντυ Σιταρά

Συναρπαστικό και εφιαλτικά ρεαλιστικό! ΟΙ χαρακτήρες των ηρώων και η μετατροπή τους στον μικρόκοσμο μιας κλειστής κοινωνίας σαν σύμβολο καταναλωτισμού και παρακμής ολάκερης της χώρας.
Μάυρα Κοντολέων - Σελμπέση

‘Ένα βιβλία γεμάτο μέλι. Πως μπορούμε, άραγε, ο καθένας από εμάς να το γευτεί στην πορεία της ζωής του στο σωστό χρόνο από τον σωστό άνθρωπο; Αν το καταφέρουμε, τότε όλα καλά. Διαφορετικά το μέλι έχει γεύση πικρή
Ρίτσα Καλλινίκου

Η Μέλω που δεν μέλωσε…
Ελένη Τζιβραέλη