11.7.08

Το Πρώτο Λουλούδι


Μάνος Κοντολέων
"Το πρώτο λουλούδι"
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Πατάκη
Κάποτε, σε μια εποχή και σ’ ένα μεγάλο τόπο, ζούσανε δυο αδερφές. Η Χρυσαφένια – αγαπημένη της μέρας και των ανθρώπων και η Ασημένια – αγαπημένη της νύχτας και των άλλων πλασμάτων. Οι άνθρωποι αγαπούσαν την Χρυσαφένια, καθώς προτιμούσαν περισσότερο να βλέπουν παρά να αισθάνονται. Τα άλλα πλάσματα της φύσης αγαπούσαν περισσότερο την Ασημένια, καθώς προτιμούσαν οι άνθρωποι να τα αισθάνονται κι όχι να τα βλέπουν. Έτσι, οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά τις ξεχωρίζανε. Εκείνες όμως θέλανε να τις αγαπούνε όλοι το ίδιο. Γι’ αυτό και ξεκίνησαν ένα ταξίδι, για να βρούνε το μέρος όπου οι μέρες θα ’ταν σπαρμένες όνειρα κι οι νύχτες γεμάτες λάμψη. Ξεκίνησαν το ταξίδι και δημιούργησαν το θαύμα. Η δροσερή ανάσα της Ασημένιας ενώθηκε με το ζεστό χαμόγελο της Χρυσαφένιας και το πρώτο λουλούδι γεννήθηκε.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δούνε τη θεατρική διασκευή αυτού του παραμυθιού, την οποία έχει επιμεληθεί η ηθοποιός Άννα Κοντολέων, ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο των Εκδόσεων Πατάκη, στην ενότητα εκπαιδευτικά προγράμματα: http://the-first-flower.blogspot.com/

2 comments:

Anestis Ischnopoulos said...

Ένα αξιαγάπητο πολύτιμο πετράδι των μυθοσυλλογών του βετεράνου παραμυθοτεχνίτη, με απίστευτη κιναισθητική ευελιξία και ηχοχρώματα της ψυχής.

Ο κος. Κοντολέων καταφέρνει να φέρει στις καρδιές, μικρών και μεγάλων, μία "χρυσαφένια" θαλπωρή και μία "ασημένια" δροσιά που εκπέμπουν σε συχνότητες πέρα από το τυπικό παραμυθικό αρχέτυπο και γαλουχούν το ιδανικό θεατρικό δρώμενο στα σπάργανα μιας απλής ιστορίας για την αδελφική αγάπη και την ικανότητά της να καταφέρει το αδύνατο, να δέσει, δηλαδή, αρμονικά δύο κόσμους αντίθετους και φαινομενικά φτιαγμένους να απέχουν και να απηχούν την γλυκόπικρη διαφορετικότητα!

Συνίσταται ανεπιφύλακτα για μικρούς και μεγάλους παραμυθοπερπατητές, για γονείς με ξεκινήματα στην κληροδότηση λογοτεχνικών πινελιών στους λευκούς καμβάδες της φαντασίας των μικρών μας φίλων, καθώς και για κάθε επίδοξο θεατρόφιλο με βλέψεις στο παραμυθικό στοιχείο και το συστατικό της σουρεαλιστικής αληθοφάνειας!

Anestis Ischnopoulos said...
This comment has been removed by the author.