5.7.20

Ο Αλέξης Πανσέληνος για την "Ερωτική Αγωγή"


Μάνο καλησπέρα.

Αποτελείωσα χθες την ανάγνωση της «Ερωτικής Αγωγής» σου. Εξαιρετική ιδέα η επανέκδοση αυτού του τόσο σημαντικού βιβλίου του 2003 - ενός ώριμου δημιουργήματος του πολύπτυχου ταλέντου σου.

Δεν το ήξερα και ομολογώ πως με κατέπληξε και με γοήτεψε. Είναι ένα σύνθετο βιβλίο, όπου αναδιφείς στα έγκατα της ανθρώπινης – τόσο της γυναικείας όσο και της ανδρικής - ερωτικής ύπαρξης και λειτουργίας.

Μα και καταγράφεις με πολύ οξύ βλέμμα την νεοελληνική ιδιαιτερότητα του πατριαρχικού και του ομοφυλικού στοιχείου του ερωτισμού, όπως και με ιδιαίτερη τρυφερότητα τη γυναικεία στέρηση, την περιστασιακή εμπορευματοποίηση της λίμπιντο (σαν στοιχείου αντίστασης και αυτοδικαίωσης πολλών γυναικών που δεν μπορούν αλλιώς να βρουν μια θέση στον κόσμο των ανδρών)  και την γρήγορη αποστρατεία τους από την ερωτική δράση.

Από πού να πιάσει και από πού να αρχίσει κανείς. Και πέρα από αυτό -που θα μπορούσε να μοιάζει και ως ένα περιοριστικά "ηθογραφικό" βλέμμα-  η δική σου ματιά απλώνεται σε ένα ιστορικό εύρος που ξεδιπλώνει όλες τις κρίσιμες δεκαετίες της νεοελληνικής ιστορίας, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας και εξηγώντας (χωρίς να θεωρητικολογείς) πολλά από τα προβλήματά της.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο καίριο τρόπο να εξετάσεις και τον ερωτισμό και την ιστορία μας, απ' ότι το κατάφερες με αυτό το βιβλίο.

Δεν ξέρω τι υποδοχή του επιφύλαξε η κριτική μας - αλλά η κριτική μας συχνά στάθηκε κουτσή και μισότυφλη για τα δύσκολα προτάγματα της μεγάλης τέχνης. 

Σ' ευχαριστώ που είχες την καλοσύνη να μου το στείλεις !

 

                  Αλέξης Πανσέληνος

              5/7/2020

 


No comments: