7.9.22

John Fante "Ρώτα τη σκόνη"

 

Οι Αμερικάνοι συγγραφείς δεν μπορώ να πω πως είναι μια από τις αναγνωστικές αδυναμίες μου. Αλλά υπάρχουν κάποιοι που πραγματικά με έχουν κάνει δέσμιο της γραφής τους.
Το μυθιστόρημα του John Fante "Ρώτα τη σκόνη" (Εκδόσεις Μεταίχμιο - Ekdoseis Metaixmio) ήταν για κάποια χρόνιά ξεχασμένο στη βιβλιοθήκη μου. Κι ήταν μέσα σε αυτόν τον Αύγουστο που καθώς δεν υπήρχαν πολλά αδιάβαστα για να επιλέξω, αποφάσισα να γνωρίσω αυτόν τον συγγραφέα που στην ουσία ανήκε στη γενιά του πατέρα μου.
Ο Fante (1909 -1983) δημιούργησε μέσα στο μεγάλο κλίμα της οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ που ξεκίνησε το 1929. Και αυτόν τον σκληρό περίγυρο περιγράφει στα βιβλία του. Άργησε αναγνωριστεί, αλλά σήμερα διδάσκεται στα Πανεπιστήμια.
Ο κεντρικός ήρωας είναι το alter ego του και εξιστορώντας τα καθημερινότητά του κατά τη διάρκεια εκείνων των σκληρών χρόνων είναι ως να περιγράφει κάποιους σημερινούς τριαντάρηδες που χωμένοι μέσα σε κοινωνικά, οικονομικά και προσωπικά αδιέξοδα αναζητούν μια επαφή, μαζί με ένα μεροκάματο, μια κάποια διέξοδο στην ασφυξία που τους περιβάλλει.
Σύγχρονος και επίκαιρος λοιπόν συγγραφέας και η γραφή του έχει το άγχος όλων αυτών, αλλά και την κρυμμένη τρυφερότητα εκείνου που θέλει να σταθεί δίπλα σε κάποιον, να βοηθήσει και να βοηθηθεί.
Μια αφήγηση που σου κόβει την ανάσα και μια τελική πρόταση που είναι έτσι διατυπωμένη ώστε αυτή και μόνο θα ήταν αρκετή
να κρατά σε υψηλή θέση αυτόν που την έγραψε.

No comments: