29.3.14

Να ζεις μέσα σε αυτό που αγαπάς .






Είναι ωραίο να ζεις μέσα σε αυτό που αγαπάς .
Τα τελευταία επτά περίπου χρόνια, μαζί με την οικογένειά μου, ήρθα να μείνω σε μια περιοχή της Κηφισιάς –στις  Αδάμες.
Το σπίτι που φτιάξαμε μας χαρίστηκε από την αγάπη εκείνων που είχαν φροντίσει να γνωριστούμε,  κι εμείς με τη σειρά μας ονειρευτήκαμε και πάντα ελπίζουμε  να είναι για πολλά, πολλά χρόνια όχι μόνο η δική μας κατοικία, αλλά και ο χώρος που θα δούνε τα παιδιά και τα εγγόνια μας τα όνειρά τους να παίρνουν σάρκα και οστά.
Στη συγκεκριμένη, μάλιστα,  περιοχή είχα γνωρίσει πριν από χρόνια πολλά τη γυναίκα μου και στο σημείο του Κηφισού που τότε είχαμε ανταλλάξει τα πρώτα μας ερωτόλογα, σήμερα εκείνη κι εγώ κάνουμε τους απογευματινούς περιπάτους μας.
Την καθημερινότητά μου την φροντίζουν, ακόμα,  οι ίσκιοι των πλατανιών στους δρόμους γύρω από το Άλσος, οι μυρωδιές των cappuccino  από τα καφέ του κέντρου της πόλης και οι όμορφες συζητήσεις για βιβλία με φίλους παλιούς και νέους σε κηφισιώτικα σπιτικά ή σε αίθουσα της οικίας Δροσίνη.
Ζω, λοιπόν, σε ένα ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο για μένα μέρος και είναι φυσικό να αισθάνομαι το πιο προσωπικό χώρο του σπιτιού μου –το γραφείο μου- πως είναι ο χώρος όπου δημιουργώ ενώνοντας το δικό μου χτες με το δικό μου αύριο.
Από το παράθυρο μου βλέπω την Πάρνηθα και ακούω τα πουλιά που έχουν φτιάξει τις φωλιές τους στις όχθες του ποταμού.
Μου αρέσει –πάντα μου άρεσε- μέσα στα βιβλία μου να τοποθετώ  πρόσωπα που αγαπώ και μνήμες δικές μου - όνειρα που θέλω να τα δω να γίνονται αλήθειες.  Έτσι ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή πως θα έγραφα ένα βιβλίο όπου σε αυτή τη γειτονιά θα έβαζα τον πιο πρόσφατο από τους ήρωές μου –τον ηλικιωμένο συγγραφέα Μανόλο- να συναντιέται με ένα μικρό, αξιολάτρευτο αγόρι, τον Μανολίτο.
«Μανόλο και Μανολίτο», λοιπόν…  Ο παππούς, που είμαι, κι ο εγγονός, που έχω, γίνανε  μέσα στις σελίδες  ενός μυθιστορήματος φιλαράκια  και σεργιανούνε στην ακροποταμιά που μου χάρισε  ένα έρωτα, τόσο  ζωντανό ώστε να υπάρχει –αυτός όπως η εφημερίδα Κηφισιά - κοντά μισό αιώνα τώρα.
Εξερευνούν, λοιπόν, οι δυο μου ήρωες τη γειτονιά του ποταμού και συναντούν μια γυναίκα που λέει διαχρονικές ιστορίες, μα και σ΄ ένα κτήμα με αμυγδαλιές επιβεβαιώνουν την παντοδυναμία της Αγάπης.
Έγραψα πιο πάνω πως είναι ωραίο να ζεις μέσα σε αυτό που αγαπάς.
Λοιπόν, η Κηφισιά είναι ο τόπος που αγαπώ και που μου αρέσει να ζω μιας και από τη μια έχει ανάμεσα της φίλους καλούς που μαζί τους μοιράζομε τις αναγνώσεις των βιβλίων μου και τα μυστικά της ψυχής μου, ενώ από την άλλη έχει το  σπίτι που κρύβει μέσα στα  σπλάχνα του μνήμες αγαπημένων προσώπων και όνειρα για ένα απλό, ανθρώπινο μέλλον.
Λογικό όλα αυτά να περνάνε και μέσα στα βιβλία που γράφω τώρα πια στα χρόνια της συγγραφικής μου (και όχι μόνο) ωριμότητας.
Η Κηφισιά, λοιπόν,  έγινε η τωρινή –και ελπίζω κι εύχομαι- και η τελευταία πατρίδα μου.

Την ευχαριστώ που με φιλοξενεί.

(Δημοσιεύτηκε στο επετειακό τόμο "50 Χρόνια" της Εφημερίδας "Κηφισιά", τον Μάρτιο του 2014) 

Το Νησί της Ροδιάς... στην Κρήτη




Στο νησί της Ροδιάς 
Μάνος Κοντολέων
εικον: Μυρτώ Δεληβοριά 
εκδ. Ψυχογιός
Κάπου υπάρχει ένα Νησί, κι ίσως υπάρχει κι ένα μεγάλο σπίτι κι ο κήπος είναι γεμάτος από ροδιές και στα δωμάτια του σπιτιού κατοικούν …Σποράκια από  Ρόδια.
Μια ιστορία, για κείνο το νησί, για μια γυναίκα που αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ, για ένα όνειρο που το έκανε πραγματικότητα ο πόνος , για έναν πόλεμο που έσβησε το όνειρο αλλά έδωσε τη θέση σε μια άλλη πτυχή του πόνου να αναπτυχτεί. Πόσα παιδιά, πόσα ρόδια άραγε να υπάρχουν σε τούτη τη γη; Πόσες Μανούλες, πόσες Ροδιές και πόσες Ρήγισσες; Κι ο Μάνος ένα παιδί σαν όλα τα παιδιά του κόσμου, πόσες εμπειρίες και πόσα πράγματα μάζεψε κι έμαθε  εκείνο το καλοκαίρι μαζί με τον παππού του κι όλα τα …σποράκια , στο Νησί.
Δύο ιστορίες  σε μια… από έναν πολύ αγαπημένο συγγραφέα. Ένα παραμύθι που μπλέκει το μύθο με την πραγματικότητα , που ευαισθητοποιεί όλα τα παιδιά αλλά και τις μάνες τους. Μακάρι να μην υπήρχαν τόσα πολλά …σποράκια, από την άλλη ευτυχώς που υπάρχουν τόσες πολλές Ροδιές ..., τόση αγάπη και τόση δύναμη προσφοράς .
Μια ακόμη ιστορία για τα παιδιά του κόσμου…
Ελένη Μπετεινάκη στο:  http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou21/152686