26.9.18

Ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος (Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) για τον Γαργαντούα





Αγαπητέ μου Μάνο,

Είμαι ενθουσιασμένος από την ανάγνωση του «Γαργαντούα» σου και πρέπει να ήσουν σε μεγάλα κέφια, όταν έκανες τη διασκευή. Έχω διαβάσει πολλά έργα σου και εκτιμώ τη γραφή σου- το γνωρίζεις άλλωστε. Όμως τούτο το αφήγημά σου έχει μια μοναδικότητα, ότι από την αρχής ως το τέλος ο αναγνώστης γίνεται σύντροφος του υπηρέτη κοντά στον Γαργαντούα ( στην πραγματικότητα σύντροφος δικός σου) κι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία του λογοτεχνικού σου ταλέντου. Τον κερδίζεις απόλυτα, και τον μικρό και τον μεγάλο.
Και πρέπει να πω πως αυτό οφείλεται στην καλή γνώση της παιδικής/νεανικής ψυχολογίας που κατέχεις, στη λεπτή αίσθηση του χιούμορ, του γκροτέσκου, της πλησμονής  και της υπερβολής. Μιας υπερβολής πρωτόγνωρης, τραβηγμένης έξω από κάθε μέτρο φυσικό και ανθρώπινο, αλλ΄ωστόσο συνυπάρχουσας με την καθημερινότητα. Η σύγκρουση αυτή ( και σύγκριση) είναι  διασκεδαστική και προκαλεί τη θυμηδία, ενεργοποιώντας αβίαστα τον κοινωνικό προβληματισμό, σκέψεις και στοχασμούς για προβλήματα διαχρονικά.
Η ανατροπή που γίνεται  στο δεύτερο μισό της ιστορίας έρχεται και ισοζυγιάζει τα πράγματα, επαναφέροντάς τα στη φυσική τους κανονικότητα. Η εκπαίδευση-γενικότερα η παιδεία- είναι και η μόνη σωτηρία του ανθρώπου επί της γης. Και είναι δύναμη ακατανίκητη η αρετή, η καλοσύνη, το ήθος. Και ασφαλώς θα συμφωνήσουμε ότι  τα γράμματα και οι επιστήμες πρέπει να συνοδεύονται από τον καλό χαρακτήρα, τον ειρηνικό και φιλάνθρωπο. Χαίρομαι που με πειστικό τρόπο (όχι κυρηγματικό) περνάς τέτοιες υψηλού πολιτισμού απόψεις  μέσα στην αφήγηση. Τα παιδιά-αναγνώστες  εκτιμούν την πείρα των μεγάλων (κι εδώ έχεις πολλά ψήγματα της δικής σου ιδεολογίας – πολύ καλώς, βέβαια), όταν την ανακαλύπτουν στην εξέλιξη της ιστορίας ως αλήθεια ζωής. Ο αποφθεγματικός σου λόγος μου άρεσε πολύ!
Ασφαλώς, είναι εξαίρετη και συνεπικουρεί πολύ στο αισθητικό αποτέλεσμα η εικονογράφηση του Βαγγέλη Παυλίδη.
Συγχαρητήρια θερμά και πάντα να μάς χαρίζεις τέτοιες ιστορίες. Φιλιά στην Κώστια και τα παιδιά. Σε φιλώ, Βασίλης

Υγ.
[Η εγγονούλα μου, η μικρή Σεβήρα, ξεκινάει το σχολείο εφέτος. Η μαμά της ανέλαβε να της διαβάσει τον Γαργαντούα σου, όχι μόνο για το πνεύμα του, αλλά και γιατί έχει μια κούκλα που τη λέει Ελεφαντίνα !]
Αθήνα, 21/8/2018
Β.Αν.