3.8.15

Μέσα στον Αύγουστο.... "Δυο φορές Άνοιξη"

Διαβάσαμε απνευστί το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων: 




 και σχολιάζουμε…

(γράφει η Μαντώ Χαντζή στο:
 http://www.kulturosupa.gr/index.php/art-book/xatzh-dio-fores-zoi-9905/#.Vb98N_ntmkp )




Λένε πως, αν σου χτυπήσει ο έρωτας την πόρτα, δεν πρέπει να τον αφήσεις να φύγει. Βέβαια, τι γίνεται όταν ο έρωτας σε πετυχαίνει σε εκείνη τη φάση ζωής που είσαι περιτριγυρισμένος από πρέπει; Αυτή είναι κι η ιστορία του βιβλίου «Δύο φορές άνοιξη».

Εκείνη γύρω στα τριάντα. Εκείνος γύρω στα σαράντα. Ένα άλμπουμ γίνεται αφορμή για να συναντηθούν η Ανθή κι ο Μανουήλ. Η Ανθή, στην αρχή, έχει αναστολές, ούσα παντρεμένη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Σ’ ένα πάρτι το ’86 η Ανθή γνωρίζει το Δημήτρη. Σύντομα θα παντρευτούν, καθώς η Ανθή είναι έγκυος. Το δεύτερο παιδί θα ακολουθήσει το πρώτο και κάπως έτσι η Ανθή βρίσκεται κλεισμένη στο σπίτι να μεγαλώνει τα δύο της παιδιά. Ενώ ο άντρας της δουλεύει, συναναστρέφεται με κόσμο και γενικά ζει τη ζωή του. Κι ως άντρας, που σέβεται τον εαυτό του, κάνει τις απιστίες του. Όταν λοιπόν η Ανθή αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια της, δεν ξέρει τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Επειδή είναι άμαθη. Η γνωριμία της με το Μανουήλ Δαλασσηνό, το γνωστό φωτογράφο, θα τη βοηθήσει να ανακαλύψει τις κρυφές της επιθυμίες μα περισσότερο τον ίδιο της τον εαυτό. Το καλοκαίρι που θα περάσει μαζί του θα σφραγίσει για πάντα το πέρασμα της στην (σεξουαλική) ωριμότητα. Μετά από αυτή τη σύντομη, έστω, σχέση, τίποτα δε θα είναι το ίδιο.

Εικοσιέξι χρόνια είναι η διαδρομή αυτού του βιβλίου. Οι ήρωες από νέοι γίνονται μεσήλικες, τα παιδιά τους μεγαλώνουν, οι γονείς τους γερνούν. Όλα αλλάζουν. Μα πιο πολύ οι ίδιοι. Οι ζωές των ηρώων, όμως, θα ενωθούν αναγκαστικά. Ένα άσχημο γεγονός θα φέρει στο φως καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος κι αλήθειες που πονάνε. Οι ήρωες θα πρέπει να αποδεχτούν την αλήθεια και να συμβιβαστούν με αυτή.

Τέσσερις είναι οι ήρωες- δύο γυναίκες, δύο άντρες. Η Ανθή μοιάζει να κινεί τα νήματα, έστω κι ερήμην της. Η γυναίκα που με τη γοητεία της καταφέρνει να δημιουργεί πάθη. Που όμως απόλυτη προτεραιότητά της είναι η οικογένεια. Που τη διατηρεί με νύχια και με δόντια. Από την άλλη η φίλη της η Αλίκη, μια γυναίκα ανεξάρτητη και μόνη, που ζηλεύει την Ανθή για την τύχη της. Για την ευτυχισμένη οικογενειακή της ζωή, δηλαδή.

Κι έπειτα οι δύο άντρες ήρωες. Ο Δημήτρης, ένας φυσιολογικός άντρας. Όμορφος, αυτοδημιούργητος, σταθερός χαρακτήρας και με εκείνο το μουστάκι που διατηρεί από τα φοιτητικά του χρόνια καταφέρνει να κρατά κοντά του την Ανθή. Από την άλλη ο Μανουήλ, ένας παρορμητικός φύσει και θέσει άντρας, που σαν άνεμος στροβιλίζει ό,τι βρεθεί κοντά του. Αγαπά τα ταξίδια, αντιπαθεί τη σταθερότητα, λατρεύει τη θάλασσα. Όπως κι η Αλίκη, έτσι κι εκείνος φαίνονται να βοηθούν στην ενηλικίωση της Ανθής.

Το βιβλίο αυτό είναι κάτι παραπάνω από την απλή αφήγηση μιας ακόμη ερωτικής ιστορίας. Δεν είναι η ιστορία μιας παντρεμένης που απατά το σύζυγό της, ούτε αφορά στο χρονικό της διάλυσης ενός γάμου. Είναι ένα ταξίδι συνειδητοποίησης εαυτού. Οι ήρωες στη διάρκεια μιας εικοσιπενταετίας μεγαλώνουν, συλλέγουν εμπειρίες κι ωριμάζουν. Αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες τους, κατανοούν τα λάθη των άλλων. Μα πιο πολύ μαθαίνουν να συγχωρούν. Γιατί μεγαλώνοντας μαθαίνει κανείς πως το σημαντικότερο είναι η αγάπη. Κι όταν αγαπάς κάποιον, συγχωρείς.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Ίσως γιατί η αφήγηση κι η δόμηση των χαρακτήρων μυεί τον αναγνώστη στις σελίδες, τον ωθεί να συναισθανθεί την ηρωίδα, να νιώσει παρατηρητής των ζωών των ηρώων. Μια πολύ καλή πρόταση για τις καλοκαιρινές Σας διακοπές!