2.9.15

"Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια"



Κωστής Μακρής "Η Εβίτα που νίκησε τα αποθαρρύνια". Εκδόσεις Πατάκη


Ο Κωστής Μακρής πριν από τρία ή και τέσσερα χρόνια έκανε μια πολύ εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση στην παιδική μας λογοτεχνία με το μυθιστόρημα "Ο Πιοζνάμε και οι Πέντε Γάτες". Μυθιστόρημα που φανέρωσε την ικανότητα του συγγραφέα να πλάθει ονόματα  χρησιμοποιώντας ιδιότητες και ιδέες.

Την ίδια αυτή ικανότητα χρησιμοποιεί και στο νέο του έργο "Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια"
Πρόκειται για μια ιστορία φαντασίας όπου το ονειρικό στοιχείο εισβάλει μέσα στον καθημερινό χώρο  ενός διαμερίσματος και συγκεκριμένα  στην κουζίνα του.
Η μικρή Εβίτα αποφασίζει να φτιάξει μόνη της τα γλυκά για την επέτειο γάμου του παππού και της γιαγιάς της. Και με αυτήν την απόφαση θα χωθεί νυχτιάτικα μέσα στην κουζίνα. Στο έργο της θα βρει κάποια πλάσματα που θα επιχειρήσουν να την αποθαρρύνουν, μα και άλλα που θα την ενθαρρύνουν.
Γιατί μου άρεσε αυτό το βιβλίο; 
α.Επειδή μου αρέσουν οι ιστορίες που μιλάνε για τις καθημερινές στιγμές τις οικογενειακές. β. Επειδή μου αρέσουν οι ιστορίες που αναφέρονται στις τρυφερές σχέσεις ενός παιδιού με τη γιαγιά και τον παππού του. γ. Επειδή μου αρέσουν οι ιστορίες που μιλάνε για σπιτικά γεμάτα από τις μυρωδιές των γλυκών που ψήνονται στην κουζίνα και δ. Επειδή είναι ωραίο να εμπιστεύεσαι τα παιδιά.
Για όλους αυτούς, λοιπόν, τους λόγους μου άρεσε το νέο βιβλίο του Κωστή Μακρή, για το ποίο ο ίδιος δεν υπογράφει μόνο το κείμενο, αλλά και την εικονογράφηση.