18.11.11

Το Πάρτι κι άλλα διηγήματα




Περικλής Σφυρίδης


"Το πάρτι κι άλλα διηγήματα"


Βιβλιοπωλείον της Εστίας





Αν και έχει γράψει και πεζογραφικά έργα εκτενέστερης (μπορεί κανείς να την πει και μυθιστορηματική) μορφής, εντούτοις, ο Περικλής Σφυρίδης θεωρείται ως ένας καθαρόαιμος διηγηματογράφος.

Το έχω και στο παρελθόν σημειώσει πως στην ουσία ο Π। Σ। με τα διηγήματά τους έχει γράψει ένα ιδιότυπα σπονδυλωτό μυθιστόρημα।

Οι πρώτες συλλογές αναφερόντουσαν στα προσωπικά, οικογενειακά και ερωτικά αδιέξοδα ενός νέου άντρα। Οι συλλογές που ακολουθούν μιλάνε για τις κοινωνικές ανησυχίες του ήρωά τους। Και τα τελευταία βιβλία περιγράφουν την καθημερινότητα ενός ανθρώπου που σε ώριμη πια ηλικία ζυγίζει με ηρεμία, αλλά και μεστό πάθος τη ζωή।

Ο τόμος αυτός τέτοιου είδους διηγηματα φιλοξενεί। Όλα τους γραμμένα μέσα στα τελευταία χρόναι και δημοσιευμένα σε λογοτεχνικά περιοδικά।

Η γραφή του Σφυρίδη είναι πάντα η ίδια। Στρωτή, περιγραφική, κοφτή με σπάνιες, αλλά ουσιαστικές εκτροπές προς το ξάφνιασμα।

Τα θέματά του παρμένα από τη ζωή του ίδιου (τα περισσότερα διηγήματα δηλώνουν το αυτοβιογραφικό τους στοιχείο) βάζουν τον συγγραφέα να συνομιλεί με ανθρώπους καθημερινούς και να επικοινωνεί με τα ζώα। Να υμνεί τη ζωή και να σέβεται τον θάνατο.

Ήρεμα κείμενα। Χαμηλόφωνα। Και με το εντελώς προσωπικό ύφος του Σφυρίδη, για μια ακόμα φορά, σπαρακτικά.