18.3.09

Με ρωτήσανε...


Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και σας άρεσε; Γιατί;

Διαβάζω πολύ και πολλά βιβλία. Διαβάζω δίχως σύστημα… Αφήνομαι στις τυχαίες επιλογές. Με αυτόν τον τρόπο όμως -και όταν βρεθεί το όμορφο βιβλίο, αυτό που θα με ενθουσιάσει- η χαρά για την ανακάλυψή μου έχει κάτι το απρόσμενο. Έτσι πρόσφατα βρέθηκα να διαβάζω ένα μυθιστόρημα που είχε ξεχαστεί για χρόνια σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης μου. Είναι "Ο Νοέμβριος" του Γκουστάβ Φλομπέρ. Από τα νεανικά έργα αυτού του μεγάλου μυθιστοριογράφου, αλλά που έχει μια δύναμη πολύ πιο μεγάλη από άλλα κείμενα συγγραφέων με πολυετή πείρα. Το πώς ο έρωτας εκφράζεται μέσα από την εποχή του, το θέμα του. Και για προσωπικούς λόγους (συχνά κι εμένα με απασχολεί μια τέτοια σχέση -έρωτα και εποχής) το διάβασα με πολύ ενδιαφέρον.

Ποια η σχέση σας με το βιβλίο ως αναγνώστης;

Σχέση καθημερινής συνήθειας και μοναδικού πάθους. Θα μπορούσα ίσως να φανταστώ τον εαυτό μου να μην γράφει. Αλλά με τίποτε δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα ήταν η ζωή μου αν δεν διάβαζα. Η πράξη της ανάγνωσης σχεδόν μηχανική –όπως η αναπνοή.

Συνήθως ένας συγγραφέας μιλά για το πιο πρόσφατο βιβλίο του. Αλλά προτού αρχίσουν να σας ρωτάνε για τη "Λεβάντα της Άτκινσον" που κυκλοφορεί σε ένα μήνα περίπου, θα θέλαμε να θυμηθείτε και να μας πείτε λίγα για το προηγούμενό σας μυθιστόρημα

Η "Ερωτική Αγωγή" είναι ένα μυθιστόρημα πολιτικό, κοινωνικό και ερωτικό. Κάποιοι το χαρακτήρισαν ως ένα τολμηρό τρόπο ανάγνωσης του 20ου αιώνα, αυτού του αιώνα των μεγάλων ιδεολογιών και των επίσης μεγάλων διαψεύσεων.
Προσπάθησα μέσα από την καταγραφή της πορείας του έρωτα προς τον ερωτισμό και στη συνέχειά στην καταβύθιση του στον ηδονισμό, να κάνω μια ανάγνωση πολιτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του αιώνα που πριν από λίγο αποχαιρετήσαμε.
Η μυθιστορηματική του πλοκή ξεκινά από τους οίκους ανοχής των Ιωαννίνων κάπου γύρω στα 1910 και καταλήγει στις ιστοσελίδες των ερωτικών κόμβων του Internet του τέλους της εκατονταετίας.
Ένας πατέρας και ένας γιος τα κεντρικά πρόσωπα…. Δίπλα τους κάποιες γυναίκες. Νομίζω πάντως ότι η "Ερωτική Αγωγή" είναι ένα μυθιστόρημα πρωτίστως πολιτικό. Μα πολλοί από τους αναγνώστες το θε΄ρησαν και ως ένα από τα πλέον ερωτικά μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Ποια η σχέσης σας με τους ήρωές σας; Πώς τους επιλέγετε;

Δεν ξεκινώ ένα βιβλίο έχοντας κατά νου κάποιο πρόσωπο που θα είναι ο βασικός χαρακτήρας. Το θέμα είναι αυτό που με κάνει να επιλέγω τα πρόσωπα εκείνα που με πλέον αποτελεσματικό τρόπο θα το υπηρετούν. Αλλά από ένα σημείο και μετά, όλα αυτοί οι χαρακτήρες λες και ανεξαρτητοποιούνται και εγώ απλώς παρακολουθώ τις αντιδράσεις τους, τις πράξεις τους… Προσπαθώ και να τους κατανοήσω και να τους κατασκοπεύσω.