3.5.17

Βιβλία στο κατώφλι - Η Μαρία Ρουσάκη στο Kosvoice





Ο σύγχρονος μυθιστοριογράφος και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Μάνος Κοντολέων, περιπλέκει τις ζωές και τις αμαρτίες γονιών και τέκνων σ’ αυτό το σύγχρονο crossover μυθιστόρημα με βαθύτατο νόημα για όποιο κοινό κι αν επιλέξει να το διαβάσει. Διότι το συγκεκριμένο βιβλίο με τις γρήγορες εναλλαγές μεταξύ στοχασμού και έντονης πλοκής απευθύνεται τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες. Αγγίζει τα όρια της ορμητικής εφηβείας όσο τις εσωτερικές χορδές ενός ενήλικα ο οποίος ζει και αναπνέει στην εποχή της συμφοράς (ίσως και του κοινωνικού μέτα-μιλλενιαλισμού). Πέρα από την κοινωνική του διάσταση, το βιβλίο με πολύ ενδιαφέρον προσφέρει άπειρους συμβολισμούς για την πορεία των ανθρώπων.
Η Στεφανία, ο Κλεάνθης, ο Τονίνο και η Χρύσα πληρώνουν ακριβά τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα που αναβλύζουν από τα τσιμέντα της ίδιας της πόλης. Μιας αμαρτωλής πόλης που γεννά την οκνηρία, την αλαζονεία, τη λαιμαργία, τη λαγνεία, την απληστία, την οργή και τη ζηλοφθονία. Σφάλματα ανθρώπινα, ωστόσο αιχμηρά ως προς τις συνέπειες που προκαλούν. Κι αυτές οι συνέπειες είναι το νήμα που συνδέει τους χαρακτήρες, τους κυνηγά προς ένα αβέβαιο μέλλον, τους στριμώχνει στην πιο ακριανή γωνία της ψυχής τους ώστε να βρουν κάποια λύτρωση.

Θα σταθώ στους έφηβους της ιστορίας: η Στεφανία ως ο πιο κεντρικός χαρακτήρας θα παρασυρθεί από μια βέβηλη κοινωνία, πληρώνοντας – ίσως – τις αμαρτίες των γονιών της ενώ ο Τονίνο θαρρείς και ακολουθεί μια προσδιορισμένη μοίρα. Και οι δύο ανήμποροι να αλλάξουν τις τωρινές καταστάσεις φθοράς και διαφθοράς, μπλέκονται στους σκοτεινούς δρόμους της πόλης, της σάρκας και της ψυχής, ώσπου να πάρουν οι ίδιοι την απόφαση να ορθωθούν από το βούρκο που τους περικυκλώνει.

Οι αποχρώσεις της πόλης είναι ωχρές, μουντές, πνιγμένες στη βρώμα. Ωστόσο «…Δύο νέοι άνθρωποι δοκιμάζουν να ζήσουν μέσα σε μια πόλη που ιδρώνει, ματώνει, ξερνά, βήχει, μα και οραματίζεται, ελπίζει. Υπομένει. Ως πότε;»

Με γλαφυρότητα και έντονη πλοκή παρατηρούμε πως η απόφαση ίσως είναι το μόνο που τους ανήκει ουσιαστικά. Μια απόφαση που θα αλλάξει όχι μόνο τους ίδιους άλλα την ίδια την κοινωνία. Την ίδια την αμαρτωλή πόλη.


Πρώτη ανάρτηση: http://www.kosvoice.gr/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%8E%CF%86%CE%BB%CE%B9/item/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%8E%CF%86%CE%BB%CE%B9-%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%89%CE%BB%CE%AE-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7

No comments: